Archívum - Hírek 2015
Megemlékezés az 1956-os forradalomról az iskolában
2015. október 22.

A 7. osztályosok műsorában jelenetek, versek, dalok idézték fel a történelmi jelentőségű napokat. A forradalmi lelkesedéstől a kegyetlen megtorlásig követték a magyarországi eseményeket.

A műsor irodalmi részét Tamáskó Judit tanárnő, az énekkari dalokat pedig Roppantó Judit tanárnő tanította be. A megemlékezés díszletét Szilágyiné Rádai Gabriella tanárnő készítette.

Zárásként korabeli filmfelvételeket voltak láthatók az 1956-os forradalomról. Megjelentek Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének képei is.


"HUNGARIKUMOK" projekt zárása az iskolában
2015. október 22.

2015. október 22. „Hungarikumok” projekt zárása
2015 tavaszán az iskolánk alapítványa a Martinkertvárosi Iskoláért Oktatási Alapítvány nyert a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet „Iskolai értékfeltáró csoportok létrehozása helyi értékek gyűjtésére, megismertetésére, nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésére közoktatási intézményekben” támogatási célú, HUNG-2014/C számú pályázatán.
A projekt zárására 2015. október 22-én került sor.
Klemmné Lőrincz Ildikó intézményvezető előadásában értékelte az eltelt időszakot, képekkel is felidézte az eseményeket.
Az iskolaújságban jelent meg a pályázat indulása. Több előadás során ismerkedtek a gyerekek a hungarikumokkal, borsodikumokkal.
A pályázat keretében tanulmányi kirándulásokra is sor került. A tanulók eljutottak Aggtelekre, Mezőkövesdre, az ökoszakkörösök tanáraikkal Pannonhalmára, Fertőrákosra látogattak.
Az intézményünk által meghirdetett Lombhullató csapatverseny, Környezet-és természetvédelmi csapatverseny és Főzőverseny tematikája az idén kibővült a hungarikumokkal.
Sikernek örvendett a Tokaj történelmi borvidék projektnap.
Az iskola aulája négy üveges tárlóval gazdagodott, így lehetőség nyílt a természeti környezet, a hungarikumok bemutatására. Az üveges tárlók felújítása, kialakítása Szécsényi Marianna önkormányzati képviselőasszony támogatásával, berendezése a pályázati összeg segítségével valósult meg.
Az előadás végén igazgatónő köszönetet mondott mindenkinek, akik elősegítették munkájukkal a sikeres pályázat megírását, megvalósítását.


Emlékünnepség az iskolában
2015. október 20.
A Miskolci Arany János Általános Iskola és AMI
2015. október 22-én csütörtökön 8 órakor
ünnepséget rendez,
melyen az október 23-ai történlemi eseményekre emlékeznek.
Ezt követően ezen a napon 10 óra 30 perckor kerül sor a "HUNGARIKUMOK"
jegyében zajló projekt záró rendezvényére.


Hungarikumok: Tokaji történelmi borvidék
2015. október 5.
Idén intézményünk a NAKVI /NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, KÉPZÉSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI INTÉZET/ Hungarikumok pályázatán nyert. E pályázat része volt a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj bemutatása.
A 8. osztályos Zsalvai Ákos előadásából tanulóink megismerhették a Világörökségi Listán szereplő kultúrtáj természeti adottságait, a kiváló tokaji aszú készítésének titkait. Ezután Mráz Fruzsina hegedűjátékában és énekében gyönyörködhettek a gyerekek. Majd iskolánk udvarán a népi gyermekjátékok szakkör tagjai alapozták meg a vidám hangulatot táncukkal, melyet Firkaláné Juhász Mária tanított be. A program zárásaként előkerültek a darálók, prések. Juhász Gyula nagyszülő elmagyarázta és bemutatta a gyerekeknek, hogyan készül a must. Minden tanuló osztályfőnöke irányításával nekilátott, hogy a látottakat, hallottakat a gyakorlatban is kipróbálja. Szorgos munkájuk gyümölcseként saját készítésű szőlőlé került a poharukba."

5. TOMPA-EMLÉKNAP
2015. szeptember 25.
A TOMPA MIHÁLY KÖNYVTÁRBAN a névadó születésének évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak 2015. szeptember 25-én. Az 5. TOMPA-EMLÉKNAP-on Jakabné Csizmár Ágnes könyvtárvezető köszöntötte a megjelenteket, majd az emlékünnepség kezdeteként Tompa Mihály műveiből Ötvös Éva versemondótól hallhattunk egy összeállítást, melyben közreműködött Zsekov Éva Mónika hegedűművész. Tompa Mihály hagyatéka címmel Farkas Ottó: A hamvai pap hamvai című kötet szerzője emlékezett a költőre. Az emlékünnepség végén az ünneplők koszorút helyeztek el a könyvtár épülete előtt lévő TOMPA Mihály szobornál.

5. TOMPA-EMLÉKNAP
2015. szeptember 25.
Tisztelettel Meghívjuk Önt és Barátait könyvtárunk névadója
Tompa Mihály /1817. szeptember 28-1868. július 30.)
tiszteletére rendezett
5. TOMPA-EMLÉKNAP
keretében tartandó ünnepi megemlékezésre.
Rendezvény ideje: 2015. szeptember 25., péntek 16.00
Helye: Tompa Mihály Könyvtár PLAKÁT»

10. FŐZŐVERSENY AZ ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN
2015. szeptember 18.

Csodálatos napsütéssel ajándékozta meg a természetfelelős a 10. jubileumi Főzőverseny szervezőit és versenyzőit az Arany János Általános Iskolában. A hagyományokhoz híven most is osztályonként versenyeztek a főzőscsapatok. Az osztályközösségek építésére kiváló alkalom ez a rendezvény, hiszen a tervezés folyamata: mit főzzenek, kinek mi lesz a feladata, hogyan valósítsák meg elképzeléseiket, már a versenynapja előtti napokban is együttgondolkodásra készteti a versenyben résztvevőket. Amíg a felnőttek felkészülnek a főzésre, a gyerekek számára sportprogramok, vetélkedők, biztosították a jó hangulatú időtöltést. A közös főzés oldott légkörében lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők jobban megismerjék egymást, egy kellemes délután töltsenek el együtt.
Idén az iskola a NAKVI /NEMZETI AGRÁRSZAKTANÁCSADÁSI, KÉPZÉSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI INTÉZET/ Hungarikumok pályázatán nyert. E pályázat része volt a hungarikummá vált élelmiszereink bemutatása, népszerűsítése. Ezért a főzőversenyen minden osztály egy választott hungarikumot mutat be tablókkal, termékkóstolókkal, így népszerűsítették a hazai termékeinket és hívták fel a figyelmet a felhasználási lehetőségekre is, mivel az ételek elkészítésénél előtérbe kerül a választott hungarikum ételekben történő felhasználása is.
A rendezvény élvezetes pontja volt az elkészült ételek zsűrizése és közös elfogyasztása.
Zsűri tagjai voltak:
Klemmné Lőrincz Ildikó igazgató
Szabó Csaba igazgató helyettes
Herczeg Andrásné tagóvoda vezető
Oláh Ilona tanárnő
Roppantó Judit tanárnő
A főzőverseny izgalmas zárásaként Klemmné Lőrincz Ildikó igazgató, a zsűri elnöke, megköszönte a szülőknek, kollégáknak a versenyen való közreműködést, és ismertette a főzőverseny eredményét.
Helyezések
I. 5 osztály Gyulai betyáros bográcsosa
II. 1. osztály Csabák csodája, Csabai kolbászos paprikáskrumli
III. 7.osztály Libazsírral készült pásztortarhonya, házi csalamádéval
Dícséretet kaptak a sütik, kiemelten a 6. osztályosok mézes sütije.
Találkozzunk jövőre, várunk mindenkit szeretettel, zárta a jó hangulatú rendezvényt Klemmné Lőrincz Ildikó igazgató.


AZ ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA TÁJÉKOZTATÓJA 2015. szeptember 17.
FŐZŐVERSENYT rendezünk
2015. szeptember 18-án 14 órától az
ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.
Nagy izgalommal készülnek az
osztályok tanulói, a szülők és a tanárok
a hagyományos közös főzésre, a gasztronómiai megmérettetésre.
Kívánjuk, hogy az idő is kedvezzen a szabadidős program lebonyolítására!
A kedvezőtlen időjárás miatt a 2015.szeptember 11-re meghírdetett főzőverseny elmaradt.
A versenyt a 2015. szeptember 18-án, pénteken változatlan tartalommal rendezzük meg!

VADREGÉNYES SKÓCIA_UTIBESZÁMOLÓ!
2015. szeptember 17.

VADREGÉNYES SKÓCIA_UTIBESZÁMOLÓ!
2015. szeptember 17.

TANÉVNYITÓ AZ ARANY JÁNOS ISKOLÁBAN
2015. augusztus 31.

2015. augusztus 31-én délután rövid műsorral ünnepélyes TANÉVNYITÓ ÜNNEPSÉGET tartottak a martin-kertvárosi Arany János Általános Iskolában. Az ünnepi műsort követően Klemmné Lőrincz Ildikó intézményvezető tanévnyitó beszédében köszöntötte a meghívott vendégeket: Nagy Ágnest: Pitypang Tagóvodától, Horváthné Baranyi Magdolnát a Szülői Munkaközösség képviselőjét. Köszöntötte továbbá az iskola tanulóit, kiemelten az elsősöket és a nyolcadikosokat, a kollégákat, a szülőket és a megjelent hozzátartozókat. Az igazgatónő a 2015/2016-os tanévet hivatalosan is megnyitotta. Az iskolában 9 osztályban, 168 tanuló kezdi meg a tanévet, 19 pedagógus és egy iskolatitkár közreműködésével. Beszédében a szülők és a gyerekek figyelmébe ajánlotta az iskola rendezvényén készített fotókat, melyet a www.miskolc-martin-kertvaros.hu weboldalon és az iskola honlapján is rövidesen megtekinthetnek, mint ahogyan azt az elmúlt rendezvényeken is tapasztalhatták. Igazgatónő kérte, hogy az ünnepség után minden osztály az osztályfőnökeikkel együtt menjenek az osztálytermükbe és a következő tanévben mindenkinek jó tanulást kívánt.


TANÉVNYITÓ AZ ARANY JÁNOS ISKOLÁBAN
2015. augusztus 27.
  Mi lenne jobb annál, mint szeretni,
amit csinálunk, és tudni,
hogy annak értéke is van? ”
/ Katherine Graham/

TANÉVNYITÓ ÜNNEPSÉG A Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Miskolc, Csele u. 14.)

Időpont: 2015. augusztus 31. 16 óra 30 perc

Klemmné Lőrincz Ildikó
intézményvezető


MISKOLCI NYÁRI FESZTIVÁL
2015. június 15.

MISKOLCI NYÁRI FESZTIVÁL

2015. június 26-27-28

MVSC PÁLYA
MISKOLC, CSOKONAY V. M. út 3.

Belépő: 600.-Ft/nap /8 év alatt ingyenes/

INFO: www.nyarifesztmiskolc.hu


TANÉVZÁRÓ AZ ARANYJÁNOS ISKOLÁBAN
2015. június 23.

BALLAGTAK AZ ARANY JÁNOS ISKOLÁBAN!
2015. június 11.

2014. június 12-én délután ballagtak a nyolcadikosok a martin-kertvárosi Arany János Iskolában. Az iskolától Tóth Árpádné osztályfőnökkel 1 osztály, 15 tanulója búcsúzott. A nyolcadikosok ünnepi műsorral köszöntek el az iskolától, a ballagóktól pedig Klemmné Lőrincz Ildikó intézményvezető búcsúzott, és a kiemelkedő közösségi munkáért könyvjutalmakat adott át:
Braun Dórának, Kós Viviennek, Kovács Rékának, Mester Dénesnek, Polgár Alexandrának, Szűcs Viktóriának és Vígh Armandnak, majd a kitűnő tanulmányi eredményükért és példamutató magatartásukért Horváth Tamás és Hunyor Gergely kapott jutalmat. Az Arany Emlékplakettet ez évben Horváth Tamás kapta. Az intézményvezető a szülők segítségét is megköszönte: Braun Mihálynénak, Hunyorné Benczkó Évának, Kovácsné Benczkó Ágnesnek és Szűcsné Szabó Évának. A ballagás végén a nyolcadikosok az iskola bejáratánál kívánság lufikat engedtek a levegőbe.


BALLAGÁS AZ ARANY JÁNOS ISKOLÁBAN!
2015.június 11.

Az élet szép, csak küzdeni kell érte,
Boldog az, ki célját elérte.
Akarni kell és minden sikerül,
Akarni és bízni rendületlenül.”
/ Tóth Árpád/

Szeretettel meghívjuk
Önt
ballagási ünnepségünkre.

Helye: Miskolci Arany János Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola
Miskolc, Csele u. 14.
Ideje: 2015. június 12 . 1630
Klemmné Lőrincz Ildikó
intézményvezető


Telegdi Ágnes író, fotóművész kiállításának megnyitója a könyvtárban
2015. június 02.

2015. június 2-án a martin-kertvárosi Tompa Mihály könyvtárban Telegdi Ágnes aranykönyv díjas írónő és fotóművész kiállítását nyitották meg. A megnyitón megjelenteket Jakabné Csizmár Ágnes könyvtárvezető köszöntötte. A kiállítást Bokrosné Stramszky Piroska a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki nyitóbeszédében bemutatta és méltatta Telegdi Ágnes aranykönyv díjas írónő, fotóművész munkásságát és a kiállítás anyagát.


MEGHÍVÓ KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJÁRA!
2015. május 27.


UTAZZ VELÜNK SRI LANKÁRA!
2015. május 19.

Szigeti Bogdán Ramóna idegenvezető-utazásszervező előadása a könyvtárban!


UTAZZ VELÜNK SRI LANKÁRA!
2015. május 15.


BÍRÓ SZABOLCS KÖTETBEMUTATÓJA A KÖNYVTÁRBAN
2015. május 14.
2015. május 14-én 16 órakor Bíró Szabolcs LOVAGKIRÁLYOK ÉS UDVARI LOVAGOK KORA című kötetbemutató beszélgetésre invitálták az érdeklődőket a Tompa Mihály könyvtárba. A vendégeket Jakabné Csizmár Ágnes könyvtárvezető köszöntötte, aki nyitó gondolataiban megfogalmazta, hogy a könyvtár célja, hogy a történelmi regények műfaját is népszerűsítse. E cél érdekében hívták meg Bíró Szabolcsot, és beszélgető partnerét Trux Béla írót.

MEGHÍVÓ KÖTETBEMUTATÓRA A KÖNYVTÁRBA!
2015. május 6.

DIÁKBÁL AZ ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN
2015. április 27.
2015. április 23-án az Arany János Általános Iskolában 9. alkalommal került megrendezésre a Diákbál. A jól sikerült rendezvényen a felső tagozatosok vettek részt. A műsor és a vacsora után önfeledten táncoltak a gyerekek. Sor került a tombolatárgyak kisorsolására és a bál királyának, királynőjének megválasztására.

MEGHÍVÓ!
2015. április 13.


"A legszebb konyhakertek" VERSENY!
2015. április 16.

A legszebb konyhakertek” - Verseny
Tartalom összegzés

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata - csatlakozva Kovács Szilvia ötletgazda (Karcag) által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz – és a Zöld Város célrendszert követve meghirdeti a helyi „A legszebb konyhakertek” című programot/versenyt.
A program célja: A lakosság ösztönzése arra, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.
A programban történő részvétel feltételei: Az illető a programhoz önként kíván csatlakozni, rendelkezik saját tulajdonú vagy számára megművelésre átengedett balkon
nal, kerttel, udvarral, telekkel, földterülettel, ahol konyhakerti zöldségeket/gyümölcsöket termeszt.
Nevezési kategóriák:
Balkon: Erkélyen kialakított
Mini: 10 – 50 m2
Normál: 50 m2 felett
Zártkert 1.: Zöldség
Zártkert 2.: Gyümölcsös
Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek
Jelentkezési határidő: 2015. április 30.
Jelentkezés módja: A Jelentkezési lap kitöltése és leadása.
Jelentkezési lap kérhető és leadható: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Beruházási és Városüzemeltetési Osztályán, valamint Miskolc MJV Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Miskolc, Városház tér 8).
A Jelentkezési lap letölthető a www.miskolc.hu oldalról is.
Jelentkezhet: A balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője. Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen vesszünk fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz!
Elvárások és egyben a bírálat szempontjai:
A kertben minimum 5, az erkélyen/balkonon 5 edényben elhelyezett, 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen
A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően
A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes, és egyben hasznos
A kert rendezett környezetben helyezkedjen el
A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minősége megfelelő legyen
Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett Permetezési napló
Előnyt élvez a komposztálás, a bio/öko módszerek alkalmazása és öntözés esetén a csatorna/esővíz használata, a madárbarát kert kialakítása: található benne madáretető, madáritató, és madárodú. (A kertet madárbaráttá lehet minősíteni – de nem kötelező – a www.mme.hu oldalon található útmutatás alapján.)
Külön előnyt élvez, ha a kertben minél többféle fűszer és gyógynövény található.
Díjazás: Kategóriánként az első három helyezett értékes, a kertben hasznosítható tárgyjutalomban részesül.
Országos díjazás: A programhoz kapcsolódó „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre, minden kategória első helyezettje jogosult a helyi zsűri által tett külön ajánlás alapján.
Országos díj: Bronz kisplasztika – Györffy Sándor, Munkácsy és Magyar Örökségdíjas karcagi szobrászművész alkotása,
Oklevél - Miniszteri aláírással, melyet az Országos Eredményhirdetésen ünnepélyes keretek között a Vidékfejlesztési Miniszter ad át Kovács Szilvia ötletgazdával a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében.

Várjuk minden zöldség/gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!
Forrás: www.miskolc.hu


VILÁGFÁT ÜLTETTÜNK!
2015. március 23.

VILÁGFÁT ÜLTETÜNK!
2015. március 20.
A Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség sajtóközleménye
A Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség kampányához, melyben 2015-ben 35 helyszínen ültetnek „világfákat” a szövetség közösségei. További részletek»


MÁRCIUS 15-I ÜNNEPSÉG A MARTIN-KERTVÁROSI ISKOLÁBAN
2015. március 17.

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ A KÖNYVTÁRBAN!
Vendég: MASON MURRAY
2015.február 25

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ A KÖNYVTÁRBAN!
2015.február 18.

FARSANG AZ ARANY JÁNOS ISKOLÁBAN!
2015. február 13.

Farsangi Vigasságot rendeztek 2014. február13-án 16.30 órától a Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A nyitótánosok bemutatója után sok-sok ötletes jelmezes mutatkozott be, akik ötletes jelmezeit a zsűri értékelte, majd Klemmné Lőrincz Ildikó igazgató értékes díjak átadásával jutalmazta. A jelmezes bemutató után vidáman szórakoztak, buliztak az iskolás gyerekek.


TEVAN-VÁNDORKIÁLLÍTÁS A TOMPA MIHÁLY KÖNYVTÁRBAN
2015. február 04.

TEVAN-VÁNDORKIÁLLÍTÁS
2015. január 28.

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves barátait
a Tevan Andor nyomdász, könyvművész munkásságát bemutató TEVAN -VÁNDORKIÁLLÍTÁS
megnyitójára.
A kiállítást megnyitja:
Dr. Simon László, a Herman ottó Múzeum munkatársa.
Közreműködik: Ötvös Éva előadóművész
Tárlatvezetést tart: Tevan Ildikó, a Tevan Alapítvány elnöke
A kezdés időponta: 2015. február 4. szerda 16.00
Helye: Tompa Mihály Könyvtár
A kiállítás Katona Ferenc önkormányzati képviselő támogatásával valósul meg.
Megtekinthető
: 2015. március 15-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


KATONA FERENC: NEPÁLI HEGYEKBEN JÁRTAM!
2015. január 27.

Érdekes, látványos beszámolót tartott NEPÁLI HEGYEKBEN JÁRTAM címmel Katona Ferenc önkormányzati képviselő a martin-kertvárosi Tompa Mihály könyvtárban. A földrajz-testnevelő szakos tanár bevezetőül elmesélte, hogy hogyan is került a hegyekkel barátságba, miért tekinti igazi kihívásnak, hogy hegymászó barátaival évről-évre meghódítson egy-egy ismert csúcsot, és eközben megismerje egy-egy nép kultúráját.Az útibeszámolóra érkezettek nagy érdeklődéssel hallgattáka a bezámolót és csodálták a bámulatos képeket.

Fotó: Mezővári Attila

Minden kedves érdeklődőtt szeretettel várunk!
Tompa Mihály Könyvtár dolgozói© 2010-2017 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.